15.09.2023
Щодо необхідності уточнення призначень платежів
Шановні Контрагенти!

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 №812 (з врахуванням змін, внесених постановою КМУ від 22.08.2023 №896) передбачено, що плата споживачів за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води теплопостачальним та теплогенеруючим організаціям, які включені до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості згідно із Законом України “Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення”, які мають заборгованість за спожитий природний газ перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (далі – Товариство), і які після 1 вересня 2023 р. придбавають природний газ у Товариства (далі — теплопостачальні та теплогенеруючі організації), що надходить на поточні рахунки в банках, відкриті на ім’я цих теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, перераховується згідно з укладеними з банками договорами перерахування коштів на небюджетні рахунки зазначених теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, відкриті в органах Державної казначейської служби.

Кошти, що надійшли від банків протягом поточного операційного дня на небюджетні рахунки теплопостачальних та теплогенеруючих організацій для розподілу, перераховуються органами Казначейства в пропорції 65% на небюджетний рахунок Товариства, відкритий в органі Казначейства, 35% на небюджетні рахунки теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, відкриті в органах Казначейства для проведення платежів.
При перерахунку на небюджетний рахунок Товариства органи Державної казначейської служби використовують єдине для всіх призначення платежу «Розподіл 65% відповідно до підпункту 10 пункту 31 ПКМУ від 19.07.2022 № 812 зі змінами, внес. ПКМУ від 22.08.2023 № 896», яке не дозволяє ідентифікувати, за яким саме договором постачання здійснюється оплата/погашення заборгованості.

Враховуючи вищесказане просимо вас звернутись до територіального органу Казначейства з метою коректного відображення призначення платежу при перерахунку на небюджетний рахунок Товариства (з ідентифікацією договору постачання за яким погашається заборгованість).

У випадку відсутності ідентифікації договору постачання в призначені платежу Товариство враховуватиме такі кошти в оплату найстаріших боргів.

31.08.2023
До уваги підприємств постачальників тепла (теплокомуненерго)!
22 серпня 2023 року Кабінет Міністрів продовжив до 15 квітня 2024 року дію постанови про покладання спеціальних обовʼязків на ринку природного газу – на ТОВ «ГПК «Нафтогаз Трейдинг». Такий крок уряду дозволив зберегти ціну газу для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) на обсяги 1 та 3 без змін - на рівні минулорічного опалювального сезону.
Також цією постановою було прийнято рішення запровадження нового механізму розрахунків за постачання газу підприємствам ТКЕ. Відповідно до постанови підприємства ТКЕ, які включені до реєстру та мають заборгованість, повинні подати до ГПК «Нафтогаз Трейдинг» наступний пакет документів, який включає зокрема:
1. Підписаний з боку споживача договір постачання природного газу на опалювальний період.
2. Довідку в довільній формі про відкриття небюджетного рахунку в органах держказначейства із зазначенням реквізитів.
3. Оригінал або копія додаткової угоди про договірне перерахування коштів в державне казначейство.
На підставі цього пакету документів та після укладання договору постачання ТОВ «ГПК «Нафтогаз Трейдинг» зможе зареєструвати підприємство на інформаційній платформі оператора ГТС і розпочати постачання газу на опалювальний період.
Всім іншим виробникам теплової енергії, які не підпадають під необхідність відкриття казначейських рахунків, постачання природного газу буде розпочато після укладання відповідного договору, який на момент підписання не передбачає подання додаткових документів.
Також звертаємо вашу увагу, що 26 серпня 2023 року всім потенційним контрагентам ТКЕ ГПК «Нафтогаз Трейдинг» було надіслано проєкти договорів постачання природного газу на опалювальний період.

30.08.2023
Уряд продовжив дію спеціальних обов’язків, покладених на Нафтогаз Трейдинг щодо постачання газу виробникам тепла
Постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 №812 (в редакції 22.08.2023 №896) продовжено дію «Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії» (далі також – Положення) з 01 вересня 2023 року по 15 квітня 2024 року.
ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (далі також – Товариство) розроблено та направлено виробникам теплової енергії 26.08.2023 року проекти договорів постачання природного газу на виконання Положення із строком дії з 01 вересня 2023 року до 15 серпня 2024 року.
Товариство буде постачати природний газ виробникам теплової енергії на підставі договору за цінами та на умовах згідно з додатком до Положення. Зокрема, пунктами 3—5 додатку до Положення визначено:

· ціна газу для обсягу I-фіксованого встановлюється на рівні, що діяв станом на 24 лютого 2022 р. за договором постачання природного газу на 2021—2024 роки з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», і становить 7420 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу;

· ціна газу для обсягу IIІ-фіксованого встановлюється на рівні, що діяв станом на 24 лютого 2022 р. за договором постачання природного газу на 2021—2024 роки з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», і становить 16 390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу;

· ціна природного газу для обсягу ІІ визначається щомісяця до 25 числа місяця, що передує місяцю постачання природного газу для виробника теплової енергії, за такою формулою:
Р = Pueex х k1 х k2.
Позначення у цій формулі означають:

· Р — ціна природного газу для виробника теплової енергії;

· Pueex ― середньозважена ціна, що склалася на ресурс місяця, що передує місяцю постачання природного газу та склалася за результатами електронних біржових торгів на товарній біржі «Українська енергетична біржа» за всіма договорами, умовами оплати та базисами (в газотранспортній системі, газосховищах), та за всіма стандартизованими продуктами за напрямом «Природний газ», за період з 1 по 20 (включно) числа місяця за всі торгові дні місяця, з урахуванням податку на додану вартість, у гривнях за 1000 куб. метрів газу;

· k1 — коригуючий коефіцієнт, що враховує вартість грошей у часі за обліковою ставкою Національного банку та середнім очікуванням прострочення оплати виробників теплової на рівні 80 календарних днів, за лінійними розрахунками, що становить 1,055;
· k2 ― коригуючий коефіцієнт, націнка постачальника природного газу, що становить 1,050.

Якщо протягом поточного місяця постачання природного газу не здійснювались електронні біржові торги на товарній біржі «Українська енергетична біржа» за всіма договорами, умовами оплати та базисами (в газотранспортній системі, газосховищах), ціна залишається на рівні попереднього місяця, що була розрахована за вищенаведеною формулою.
Товариство щомісячно, до початку місяця постачання природного газу, буде розміщувати інформацію щодо зміни ціни газу за обсягом ІІ на офіційному сайті Постачальника або надсилатиме інформацію Споживачу листом на електронну адресу, вказану в договорі.
До цін, визначених пунктами 3—5 цього додатка, додається також тариф на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнт, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед.
Обсяг ІІ на вересень 2023 року обраховуватиметься за такими цінами:

· ціна газу за 1000 куб. м природного газу встановлюється на рівні 16 475,16 грн без ПДВ;

· додаток на додану вартість за ставкою 20%;

· тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи – 124,16 грн. без ПДВ;
· коефіцієнт, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед у відповідному періоді на рівні 1,10 умовних одиниць, всього з коефіцієнтом – 136,576 грн., крім того ПДВ 20% - 27,315 грн., всього з ПДВ – 163,89 грн. за 1000 куб. м. Всього ціна газу за 1000 куб. м з ПДВ, з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнту, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед, для Обсягу ІІ на вересень 2023 року становить 19 934,09 грн. Для Споживачів, які включені до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості згідно із Законом України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих підприємств централізованого водопостачання і водовідведення», реєстрація Постачальником Споживача, відбувається після надання таких документів: · довідки (у довільній формі) про відкриття небюджетного рахунка в органах Казначейства; · оригінал або копія договору/додаткової угоди (додаткового договору) про договірне перерахування грошових коштів (надалі – Договір про Перерахування коштів) укладеного на період застосування механізму розподілу та перерахування коштів. При цьому, Договір про Перерахування коштів повинен містити згоду Споживача на здійснення банком переказів з поточних банківських рахунків Споживача, на які надходять кошти у вигляді плати за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, в сумі надходжень на відповідні банківські рахунки протягом операційного дня, на небюджетний рахунок в органах Казначейства.

01.04.2023
Уряд на місяць продовжив дію ПСО для виробників тепла та бюджетних організацій
30 березня Кабінет Міністрів України на місяць – до 30 квітня 2023 року – продовжив дію спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на Газопостачальну компанію «Нафтогаз Трейдинг», щодо постачання природного газу виробникам тепла (Постанова КМУ від 30.03.2023 №277).
Усім виробникам теплової енергії розіслані відповідні додаткові угоди, які продовжують дію договорів, що були укладені в межах ПСО. Закликаємо активізувати процес підписання договорів та, у разі потреби, звертатися до фахівців за консультацією (всі необхідні телефони розміщено тут).

Для продовження угоди виробники тепла мають зробити такі кроки:
● Перевірити отримання додаткової угоди.
● Взяти довідку про затверджені фіксовані обсяги споживання природного газу в Міністерстві інфраструктури (далі — Мінінфраструктури).
● Підписати додаткову угоду та подати її до Нафтогаз Трейдинг.

Підприємства, що підпишуть додаткові угоди, будуть мати право споживати природний газ з ресурсу Нафтогаз Трейдингу та будуть зареєстровані на Інформаційній платформі Оператора ГТС, навіть тимчасово не маючи затверджених Мінінфраструктури фіксованих обсягів споживання природного газу.

При цьому вартість обсягів газу, що буде споживатися без довідки Мінінфраструктури, обчислюватиметься за ціною обсягу ІІ, визначеною Положенням про ПСО.

Але, у разі надання виробником теплової енергії до Нафтогаз Трейдингу до 30 квітня цього року затверджених Мінінфраструктури фіксованих обсягів, оформлення спожитого газу такому підприємству буде здійснюватися за цінами, що встановлені відповідно до цих фіксованих обсягів.

Це не стосується ОСББ та тих організацій, яким відповідно до Положення про ПСО Мінінфраструктури не затверджує фіксовані обсяги. ОСББ просто підписує додаткову угоду зі своїми плановими обсягами і починає споживати газ з ресурсу Нафтогаз Трейдингу.

До підписання додаткової угоди споживання природного газу виробником тепла з 1 квітня буде автоматично віднесено на Постачальника останньої надії.

Однак, якщо підприємство оформить угоду з Нафтогаз Трейдингом впродовж квітня, воно з 1 квітня буде переведено в реєстр споживачів цього постачальника і природний газ за увесь місяць споживання буде оформлюватись за цінами, встановленими Положенням про ПСО. Звісно ж, за наявності затверджених Мінінфраструктури фіксованих обсягів.

Відповідною постановою також продовжено дію спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на Нафтогаз Трейдинг, щодо постачання природного газу бюджетним організаціям.

Компанія також вже розіслала відповідні додаткові угоди, які продовжують дію договорів до 30 квітня 2023 року.
Закликаємо відповідально поставитися до процесу підписання додаткових угод та інших необхідних процедур.
09.03.2023
Порядок (способи) та умови оплати за спожитий природний газ, загальні умови постачання або купівлі-продажу природного газу, права та обов’язки постачальника та споживача визначаються та конкретизуються умовами відповідних договорів, зразки яких розміщені на сайті ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» у розділі «Документи» - «Зразки договорів».

Права та обов’язки постачальника та споживача, відповідно до Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2496 (надалі – Правила)
Права постачальника:
укласти договір постачання природного газу з будь-яким споживачем та за відсутності простроченої заборгованості споживача за природний газ перед діючим постачальником, що підтверджується письмовою довідкою діючого постачальника або складеним з ним актом звірки взаєморозрахунків, або за наявності письмового дозволу діючого постачальника на перехід споживача до нового постачальника поставити природний газ споживачу в періоді, наступному після періоду постачання природного газу діючим постачальником;
отримувати від споживача своєчасну оплату за природний газ відповідно до умов договору;
на безперешкодний доступ (за пред'явленням службового посвідчення) до комерційних вузлів обліку природного газу, що встановлені на об'єктах газоспоживання споживача, для звірки даних фактичного споживання природного газу;
на повну і достовірну інформацію від споживача, з яким укладено договір, щодо режимів споживання природного газу;
на ініціювання процедури припинення (обмеження) постачання природного газу споживачу згідно з умовами договору на постачання природного газу та відповідно до вимог Правил;
інші права, передбачені Правилами та чинним законодавством.
Обов’язки постачальника:
дотримуватись вимог Правил;
забезпечувати постачання природного газу на умовах, визначених договором постачання природного газу;м забезпечувати відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи своєчасну реєстрацію споживача у власному Реєстрі споживачів на інформаційній платформі Оператора ГТС за умови дотримання споживачем укладеного із постачальником договору постачання природного газу;
в установленому порядку розглядати запити споживачів щодо діяльності, пов'язаної з постачанням природного газу;
своєчасно надавати споживачу достовірну інформацію, у тому числі передбачену Законом України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», а також дані про фактичні нарахування (обсяг та вартість) за послуги з газопостачання, щоб дати можливість споживачеві регулювати власне споживання природного газу. Заходи щодо надання інформації для споживача мають бути передбачені у договорі постачання природного газу. Жодні додаткові витрати за надання інформації споживачем не оплачуються;
своєчасно повідомляти споживача, якщо постачальник перебуває у процесі ліквідації, або визнання банкрутом, або постачальник проходить по процедурі призупинення/анулювання ліцензії на постачання природного газу, або його ліцензію на провадження діяльності з постачання природного газу анульовано, або її дію зупинено та про відсутність ресурсу природного газу;
дотримуватися мінімальних стандартів та вимог до якості обслуговування споживачів природного газу;
пропонувати споживачу за договором постачання природного газу вибір способів оплати за природний газ, що постачається і споживається, включаючи банківський платіжний сервіс, онлайн-переказ, поштовий переказ, внесення готівки на рахунок постачальника в касі та/або інші методи, погодження яких має бути справедливим, прозорим і недискримінаційним між споживачами;
створити точки контакту для надання інформації споживачам. Контактні дані і режим роботи кожної контактної точки повинні бути передбачені у договорі постачання природного газу і на веб-сайті постачальника у мережі Інтернет; надати споживачеві остаточний рахунок (рахунок-фактуру) після зміни постачальника або розірвання договору постачання природного газу не пізніше ніж через шість тижнів після такої зміни або розірвання договору; у випадку ініціювання виключення споживача із Реєстру споживачів постачальника своєчасно (одночасно з наданням повідомлення Оператору ГТС відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи) повідомляти споживача про вчинення таких дій; укласти договір припинення (обмеження) постачання природного газу з Оператором ГРМ, у газорозподільній зоні якого розташований споживач такого постачальника;
виконувати інші обов'язки, передбачені Правилами та чинним законодавством.

Обов’язки споживача:
дотримуватись вимог Правил;
забезпечувати дотримання дисципліни відбору (споживання) природного газу в обсягах та на умовах, визначених договорами;
своєчасно та в повному обсязі сплачувати за поставлений природний газ на умовах, визначених договорами;
здійснювати комплекс заходів, спрямованих на запобігання виникненню загрози життю або травматизму, пошкодженню обладнання та продукції, негативних екологічних наслідків тощо в разі отримання повідомлення про припинення (обмеження) постачання (розподілу/транспортування) природного газу;
забезпечувати допуск представників постачальника за пред'явленням службового посвідчення на територію власних об'єктів для звірки даних фактичного споживання природного газу;
самостійно обмежувати (припиняти) споживання природного газу у випадках:
порушення строків оплати за договором на постачання природного газу;
відсутності споживача у розрахунковому періоді в Реєстрі будь-якого постачальника на інформаційній платформі Оператора ГТС;
перевищення підтвердженого обсягу природного газу без узгодження з постачальником;
відсутності укладеного договору постачання природного газу;
інших випадках, передбачених цими Правилами та чинним законодавством.
Права споживача:
на отримання природного газу в обсягах, визначених договором постачання природного газу, за умови дотримання його умов;
на одночасне отримання природного газу від декількох постачальників на одну точку комерційного обліку, якій присвоєно окремий EIC-код, в одному розрахунковому періоді в порядку, встановленому пунктом 22 цього розділу, за умови укладення договору постачання природного газу з такими постачальниками та після укладення з ними угоди про алокацію відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи;
на безкоштовне отримання інформації щодо цін постачальника на природний газ та порядку оплати;
самостійно припиняти (обмежувати) відбір природного газу для власних потреб з дотриманням вимог чинного законодавства, про що повинен письмово повідомляти всіх суб'єктів ринку природного газу, з якими укладено відповідні договори; вимагати поновлення постачання природного газу в установленому порядку після усунення порушень і компенсації оплати послуг за відключення та підключення, якщо припинення газопостачання відбулося без розірвання договору постачання природного газу;
інші права, передбачені Правилами та чинним законодавством.

09.06.2022
Оновлені контакти відповідальних осіб від ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" за укладення договорів постачання природного газу з бюджетними установами та організаціями.

Список відповідальних за Релігійні організації по областях України

22.03.2022
Щодо ціни газу за обсягом ІІ на квітень
Для підприємств, що з будь-яких причин не отримали додаткову угоду по ціні обсягу ІІ на квітень 2022 року за договорами постачання природного газу, пропонуємо ознайомитися з проектом додаткової угоди та прийняти її до роботи.


12.03.2022
Щодо ціни газу за обсягом ІІ на березень
Для підприємств, що з будь-яких причин не отримали додаткову угоду по ціні обсягу ІІ на березень 2022 року за договорами постачання природного газу, яка була направлена на електронні адреси контрагентів 23.02.2022, пропонуємо ознайомитися з проектом додаткової угоди та прийняти її до роботи.


04.03.2022
До уваги релігійних організацій !
У зв’язку з затримкою поштової доставки Актів приймання - передачі фактично використаного природного газу, звертаємо увагу, що оплату можна здійснювати, не очікуючи їх надходження.
Обсяг використаного у поточному місяці газу визначається за даними лічильника точки споживання. Вартість самостійно визначається споживачем, виходячи із ціни газу за 1000 куб. м. з урахуванням тарифу на послуги з транспортування та коефіцієнту, який застосовується при замовленні потужності на добу, яка відповідно до п. 4.1. договору становить – 16 554,00 грн.
Оплата здійснюється на поточний банківський рахунок ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг»:
UA793204780000026002924444775 в АБ «Укргазбанк» або UA983004650000000260073002043 в АТ «Ощадбанк», код ЄДРПОУ 42399676.
В платіжному дорученні на оплату просимо вказувати номер і дату договору, суму оплати (з ПДВ 20%), місяць, за який здійснюється оплата, а також код ЄДРПОУ Вашої релігійної організації.
З питань зарахування сум оплати можна телефонувати:
(063) 332-9693;
(063) 332-9694;
(063) 332-9695;
(063) 332-9702;
(063) 332-9704.
Листи, які Вами надсилаються на ел. пошту murashova@naftogaz.com, просимо одночасно направляти (як копію) також й на єл. пошту: info@naftogaztrading.com.ua.

04.02.2022
Перелік відповідальних осіб щодо супроводження договорів із виробниками теплової / електричної енергії

11.01.2022
До уваги релігійних організацій

10.01.2022
Оновлені контакти відповідальних осіб від ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" за укладення договорів постачання природного газу з бюджетними установами та організаціями.

06.12.2021
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ОСББ!

Шановний контрагенте!
Повідомляємо, що з 01.12.2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» (далі – Закон). Зокрема, Законом передбачено, що договір постачання природного газу з ОСББ для забезпечення опалення та постачання гарячої води до квартир співвласників (крім нежитлових приміщень) укладається на весь обсяг споживання природного газу для таких потреб та не може встановлювати різні ціни в межах цього обсягу. Також, положеннями Закону забороняється до 01.05.2022 року у договорах постачання природного газу з ОСББ передбачати умови щодо попередньої оплати, надання банківської гарантії на обсяг грошових зобов’язань споживача та безакцептне списання коштів з банківського рахунку споживача.
Враховуючи зазначене, ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» розробило проект додаткової угоди на внесення змін в договори постачання природного газу, що укладені з ОСББ, з урахуванням вимог Закону. Просимо належним чином оформити додаткову угоду, підписати її та в двох примірниках надати на адресу ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». У разі, якщо в ОСББ за рахунок природного газу опалюються виключно житлові приміщення, ОСББ МАЄ НАДАТИ ЛИСТА, В ЯКОМУ ЦЕ ЧІТКО ЗАЗНАЧАЄТЬСЯ. В цьому випадку, при оформленні додаткової угоди Обсяг І буде дорівнювати Замовленому обсягу. Обсяг ІІ ставимо прочерк. Звертаємо увагу, що зазначена додаткова угода та її умови стосуються виключно ОСББ.

03.12.2021
Алгоритм реалізації природного газу для бюджетних установ

25.11.2021
Роз’яснення щодо «цільового характеру» використання газу від «Нафтогаз Трейдингу»

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» отримує листи від громадських об’єднань щодо «викриття незаконних схем» використання «газу для побутових споживачів» підприємствами комунальної теплоенергетики для потреб юридичних осіб чи бюджетних установ та організацій, що нібито завдає збитки компанії чи місцевим бюджетам. Такі висновки є хибними та не відбивають реальну ситуацію на ринку природного газу.

Трирічний контракт постачання природного газу для виробників тепла, що діє до кінця червня 2024 року, не містить будь-яких згадувань про категорії споживачів чи цільове призначення різних обсягів газу. Споживач - ТКЕ або ОСББ - має лише використовувати газ для власних потреб, або як сировину, а не для перепродажу. При цьому договір не передбачає, що визначені обсяги газу треба використовувати для виробництва тепла для певних категорій споживачів. Адже в умовах вільного ринку такий поділ є неприйнятний та таким, що суперечить конкурентному законодавству, яке, зокрема, забороняє застосовувати без об’єктивно виправданих причин різний підхід до різних суб’єктів господарювання.

Після завершення 20 травня 2021 року дії режиму покладення спеціальних обов’язків НАК «Нафтогаз України» не має зобов’язань щодо постачання природного газу теплокомуненерго та ОСББ. Ці споживачі можуть вільно обирати постачальника в умовах відкритого конкурентного ринку.

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», як підприємство гуртової торгівлі газом в структурі НАК «Нафтогаз України», у зв’язку із лібералізацію газового ринку для виробників тепла у травні розробило та запропонувало цій категорії споживачів проект трирічного контракту з дією з червня 2021 року з фіксованою ціною на рік.

Документ заохочує підприємства ТКЕ заощаджувати газ для виробництва тепла шляхом застосування заходів енергоефективності та надає їм можливість вести гнучку тарифну політику для власних споживачів. «Нафтогаз Трейдинг» розробив цінові пропозиції у договорі з урахуванням соціально-економічного стану в країні та ситуації на міжнародних сировинних ринках за обов’язкової умови - генерації достатніх фінансових потоків для забезпечення основної діяльності з постачання газу. З цією метою на базі формульного підходу визначено три обсяги газу в залежності від ціни та строку її дії: фіксована ціна на 12 місяців (червень 2021 – травень 2022 рр. включно) у 7 583,89 грн за тис. куб. м; фіксована ціна на 15 місяців (жовтень 2021 – грудень 2022 рр. включно) 13 658,42 грн; ціна, що визначається щомісячно.
*
Фіксовані ціни розраховано з урахуванням форвардних цін на газ та середніх обсягів фактичного використання природного газу споживачем за останні три роки у відповідному місяці для виробництва теплової енергії для надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню, бюджетним установам та релігійним організаціям. Але це не означає, що ці обсяги мають цільове призначення для потреб суто цих категорій споживачів. Такий підхід стимулює підприємства ТКЕ впроваджувати заходи з енергоощадження, зокрема, скорочувати втрати теплової енергії в мережах, аби зменшити витрати на закупівлю природного газу.

22.11.2021

Як споживач «Нафтогаз Трейдингу» може перевірити наявність постачальника газу

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» отримує численні звернення нових клієнтів щодо строків постачання природного газу. У зв’язку з цим повідомляємо, що укладення договору постачання недостатньо для початку отримання газу. Необхідною умовою є також включення організації до реєстру споживачів «Нафтогаз Трейдингу» в інформаційній платформі Оператора газотранспортної системи, згідно з Правилами постачання природного газу. Цей процес займає, як правило, від трьох до 20 діб (у випадку проходження процедури зміни постачальника). З цього моменту, відповідно до Кодексу газотранспортної системи, «Нафтогаз Трейдинг» набуває статусу діючого постачальника та стає відповідальним за обсяги споживання природного газу споживачем.
Разом з тим звертаємо увагу, що попередній постачальник газу може не погодити перехід споживача до «Нафтогаз Трейдингу» у випадку наявності боргу за поставлений природний газ. Нагадуємо також, що навіть за відсутності боргу зміна постачальника може займати 20 діб, якщо діючий постачальник оперативно не надає згоду на перехід до «Нафтогаз Трейдингу».
Всі споживачі природного газу в Україні можуть перевірити наявність постачальника в Інформаційній платформі Оператора ГТС онлайн. Для цього необхідно ввести у формі за посиланням https://tsoua.com/kliyentam/pereviryty-nayavnist-postachalnyka/ свій ЕIC-код, який можна знайти в платіжці за газ або в укладеному з оператором ГРМ договорі на розподіл природного газу.

03.11.2021
До уваги бюджетних установ та організацій!

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» повідомляє, що уповноважені представники товариства можуть підписувати договори постачання природного газу та документи, необхідні для проходження тендерних процедур для укладення договору постачання природного газу із бюджетними установами та організаціями, без печатки. Нагадуємо, що згідно з статтею 58¹ Господарського кодексу України, використання суб’єктом господарювання печатки не є обов’язковим.

19.10.20214
“Нафтогаз Трейдинг” надає додатковий єдиний номер телефону виключно з питань укладенням договорів постачання природного газу з бюджетними установами та організаціями та релігійними організаціями: 044 300-25-50.

15.10.2021
Щодо актуальних питань постачання газу бюджетним та релігійним організам

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" веде активну підготовку до укладення договорів постачання газу для бюджетних установ і релігійних організацій. Робота проводиться на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. і розпорядження уряду від 11 жовтня 2021 р. № 1234-р "Деякі питання діяльності акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”. Компанія отримує багато запитань від майбутніх клієнтів, тому відповідає на найпоширеніші з них. Найбільше питань виникає у зв'язку з необхідністю реєстрації бюджетних зобов'язань за новим договором Державною казначейською службою України. Зустріч з цього приводу між представниками компанії та Держказначейства запланована на 18 жовтня. Про її підсумки буде поінформовано додатково. Релігійні організації стикаються с труднощами при заповненні опитувальника для проходження комплаєнсу. Це питання також вирішується для спрощення процедури укладання договору та уникнення подвійних перевірок. Щодо можливості укладення договору комунальними підприємствами, наприклад, лікарнями, то ця проблема обговорюється на рівні НАК "Нафтогаз України" та уряду та має бути вирішена найближчим часом. Нарешті, щодо можливості відділів освіти укладати угоди, не маючи EIC-кодів. Згідно з правилами постачання природного газу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1382-15#n12), споживач має надати постачальнику заяву про укладення договору із зазначенням свого персонального EIC-кода. Тому, на жаль, компанія не має юридичних підстав для укладення договору з такими організаціями, як відділи освіти. Співробітники "Нафтогаз Трейдингу" працюють в посиленому режимі для завершення договірної кампанії з понад 40 тисячами бюджетними установами та релігійними організаціями до початку опалювального періоду. Навантаження на співробітників значно збільшилося. Тому компанія закликає нових клієнтів уважно ознайомлювитися із процедурою укладення договорів постачання газу та переліком необхідних документів, що розміщені на сайті компанії. Прохання телефонувати відповідальним співробітникам "Нафтогаз Трейдингу" лише у разі, якщо ви не знайшли відповіді на свої запитання в матеріалах на корпоративному сайті.

29.09.2021
Щодо утворення балансуючої групи

У зв’язку із внесенням змін до Кодексу газотранспортної системи, зокрема щодо створення портфоліо балансування замовників послуг транспортування для постачання природного газу побутовим споживачам та щодо порядку створення балансуючої групи, ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" повідомляє наступне.
З метою реалізації природного газу на недискримінаційних умовах, оптимізації процесу балансування, зменшення фінансового навантаження на учасників ринку, планується утворення балансуючої групи у складі ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” (далі – Товариство), як сторони, відповідальної за добовий небаланс групи, та постачальників природного газу, що закуповуватимуть природний газ за новими рамковими договорами купівлі-продажу у Товариства та увійдуть до складу такої балансуючої групи виключно своїм портфоліо балансування для постачання природного газу побутовим споживачам.
Ураховуючи зазначене, пропонуємо розглянути приєднання до зазначеної вище балансуючої групи та надаємо проекти рамкового договору купівлі-продажу природного газу та договору про утворення балансуючої групи

20.08.2021
Перелік виробників тепла та електричної енергії, що не звернулися до ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" для укладання трирічного договору на постачання газу

04.03.2021
Постачання газу «Полтавагаз збут» припинено через невиконання договірних умов

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» з 26 лютого призупинило постачання газу ТОВ «Полтавагаз збут» через системне невиконання останнім умов договору. Таке рішення прийнято після неодноразових зауважень на адресу контрагента щодо необхідності дотримуватися договірних зобов’язань.
Між сторонами було укладено річний договір купівлі-продажу природного газу 20.10.2020, а також індивідуальний договір від 29.01.2021 на лютий для забезпечення постачання газу за встановленою урядом граничною ціною 6,99 грн за куб. м. Поширена ТОВ «Полтавагаз збут» на власному сайті інформація про те, що річний контракт на поставку газу між сторонами нібито «було зірвано безпідставною відмовою .. виконувати умови даного договору» з боку постачальника, не відповідає дійсності. ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» вимагає спростувати неправдиве твердження. Ситуація із ТОВ «Полтавагаз збут» не вплине на безперервне газопостачання споживачів підприємства у Полтавській області. Абоненти продовжать отримувати газ в рамках механізму Постачальника останньої надії (ПОН).

17.02.2021
Нафтогаз вийшов на біржу з новими вигідними умовами оплати газу

Дивізіон «Нафтогаз Трейдинг» 16 лютого 2021 року вийшов на Українську енергетичну біржу (УЕБ) з новим продуктом, що передбачає оплату газу з відстрочкою в 45 днів. Така ініціатива з’явилася в зв’язку з запитами трейдерів, які зазнають труднощів з наявністю вільних коштів. Необхідною умовою для укладення договору з відстрочкою платежу є надання 100% покриття вартості договору у вигляді банківської гарантії. Привабливі терміни оплати діють для угод з поставкою в поточному і наступному місяці. Наприклад, якщо поставка газу здійснюється з 1 по 31 березня, то оплата за ресурс має надійти до 14 травня включно. «Ми уважно ставимося до запитів учасників ринку і намагаємося йти їм назустріч. Наприкінці минулого року багато компаній зазнавали труднощів з ліквідністю, тому з листопада 2020 року ми почали пропонувати продукт з післяплатою в 10 днів. Фінансова ситуація на ринку не покращилася, а через холоди потреба в газі тільки зросла. Сподіваємося, що наша пропозиція допоможе нашим партнерам успішно пройти цей складний період і виконати свої зобов’язання з постачання газу», — сказав директор дивізіону «Нафтогаз Трейдинг» Віллєм Коппульс. Коппульс додав, що український біржовий ринок газу активно розвивається, щоб відповідати стандартам провідних європейських торгових енергетичних майданчиків. Так, з вересня 2020 року УЕБ дала можливість учасникам ринку природного газу задовольняти короткострокову потребу в ресурсі в режимі 24/7: протягом дня з моментальним постачанням за кілька годин, а також — на наступний день. Багато трейдерів вже оцінили переваги таких контрактів. Довідка: Дивізіон «Нафтогаз Трейдинг» продав на Українській енергетичній біржі в 2020 році понад 1 млрд куб. м газу, а з початку 2021 року — близько 0,5 млрд куб. м.

30.07.2020

До уваги компаній-постачальників природного газу для потреб населення

У зв'язку із відміною Урядом України механізму покладення спеціальних обов’язків (далі- ПСО) з 1 серпня 2020 компанія ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” (далі – Нафтогаз Трейдинг та/або Товариство) пропонує вам здійснювати закупівлю природного газу для потреб населення на умовах проекту договору купівлі-продажу природного газу (далі – Рамковий договір.)

Зазначений проект Рамкового договору є підставою для укладання Індивідуальних договорів з компанією-постачальником природного газу для потреб населення за умови виконання наступних умов:
- компанія-постачальник повинна пройти процедуру комплаєнсу з метою підтвердження благонадійності контрагента, а саме: надати на електронну пошту ngt@naftogaztrading.com.ua заповнений, завірений підписом, належним чином уповноваженої посадової особи контрагента, з печаткою (за наявності) Опитувальник юридичних осіб - юридичної особи з подальшим пересиланням його на паперовому носії поштою з описом вкладення за адресою : 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1;
- індивідуальний договір укладається з мінімальним загальним періодом поставки у 12 місяців;
- дата початку постачання природного газу за Індивідуальним договором – перше число будь-якого місяця за виключенням серпня 2020 року, коли початок передачі може бути з середини місяця, а загальний період поставки завершується не раніше 1 вересня 2021 року;
- ця пропозиція призначена виключно для задоволення потреб населення – щомісячні обсяги розраховуються спільно з Товариством виходячи з історичного споживання побутових споживачів для кожного регіону України. Зазначені обсяги погоджуються при підписанні Індивідуального договору. Нафтогаз Трейдинг також запропонує формулу для визначення щомісячних обсягів з урахуванням коригування на фактичну температуру протягом місяця поставки;

Для потреб споживачів газу, які не є побутовими споживачами, Нафтогаз Трейдинг пропонує стандартизовані торговельні продукти на платформі Української енергетичної біржі. Крім того, у найближчий час Товариство запропонує учасникам ринку природного газу додаткові продукти з періодом постачання протягом опалювального сезону.

Зазначена публікація призначена виключно для інформаційних цілей та не є комерційною пропозицією.

Визначення базового профілю споживання газзбутами

Доводимо до відома, що виходячи з історичних даних щодо місячного фактичного споживання природного газу, починаючи з січня 2016 року, було побудовано типовий графік сезонності споживання природного газу населенням України на наступні 12 місяців, починаючи з серпня:
Період Сер.20 Вер.20 Жов.20 Лис.20 Гру.20 Січ.21 Лют.21 Бер.21 Кві.21 Тра.21 Чер.21 Лип.21 Рік
Структура споживання, % 2,2% 3,8% 7,7% 14,1% 16,6% 16,4% 13,9% 7,0% 8,1% 5,6% 2,4% 2,2% 100,0%

Це означає, що за умови підписання договору на річні контрактні обсяги 300,0 млн. м3, місячна розбивка їх поставки виглядатиме наступним чином, як приклад:

Період Сер.20 Вер.20 Жов.20 Лис.20 Гру.20 Січ.21 Лют.21 Бер.21 Кві.21 Тра.21 Чер.21 Лип.21 Рік
Обсяг поставки, млн. 3 6,6 11,5 23,1 42,3 49,8 49,1 41,6 21,1 24,4 16,7 7,1 6,7 300,0

24.06.2019
Повідломляємо, що проходить запуск торгів газом на Українській Енергетичній Біржі. Якщо Ваша компанія бажає взяти учать у торгах, обов'язково пройти процедуру комплаєнсу. Подробиці можна дізнатись за телефоном 364-76-54 (внутрішній 207).